Το Βλαχοχώρι Νούσια ή Νουσέικα ή Στουρνάρι

Ερείπια του οικισμού, στο βάθος το Αγράμπελο
στην καρδιά του Βελανιδόδασους

Βρίσκεται στην διασταύρωση Χρυσοβίτσας- Αγράμπελου και ήταν το έβδομο βλαχοχώρι της Ακαρνανίας μαζί με το Αγράμπελο, την Παλαιομάνινα, την Γουριώτισσα, τα Όχθια, το Στρογγυλοβούνι και το Σοροβίγλι. Το όνομα του χωριού οφείλεται στον αρχιτσέλιγκα Νούσια που κατοικούσε εκεί, καθώς με τον ίδιο τρόπο είχαν πάρει τα ονόματά τους και τα υπόλοιπα βλαχοχώρια της περιοχής πχ. η Παλαιομάνινα ονομαζόταν Κουτσομπίνα (τσέλιγκας Κουτσομπίνας), η Γουριώτισσα (Κατσαρού), το Αγράμπελο (Μπούσιας Νταγιάντας), το Στρογγυλοβούνι (Γάκια Παππά).


Βλάχοι στην Ακαρνανία

Η εγκατάλειψη της νομαδικής ζωής και η μόνιμη εγκατάσταση των Βλάχων στους οικισμούς αυτούς, έγινε κυρίως μετά το 1840. Το 1894, ο Γερμανός περιηγητής Gustav Weigannd αναφέρει ότι στη Νούσια ζουν 30 οικογένειες, όμως το χωριό εγκαταλείπεται γρήγορα και οι κάτοικοι μετεγκαθίστανται στα γειτονικά βλαχοχώρια, κυρίως στο Αγράμπελο και την Παλαιομάνινα.


Σήμερα μόνο τα ερείπια των κτηρίων και οι συκιές που είχαν οι κάτοικοι στις αυλές τους παραμένουν μάρτυρες ενός χωριού που κάποτε έσφυζε από ζωή.


Φωτογραφίες: agrampelonews.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις